vogels
vulkanen
stranden
tico's
dieren
pura vida
esther
Volcan Rincón Volcan Arenal Volcan Poas
Rincon de la Vieja
Volcán Poás
Op de Poás heersen de wolken. De vulkaan is 2708 meter hoog en ligt midden in Costa Rica. Om de wolken voor te zijn, of beter: te slim af te zijn, kan je het beste 's morgens vroeg op de top staan. Het Nationale Park gaat om 8:00 open en vanuit ons logeeradres in Santo Domingo de Heredia was het een uur rijden. Dus om 7:00 zaten Joost en ik in de auto.
Ik wist van mijn eerste bezoek hoe de vulkaan eruit zag. Toen was ik met Kathrina op een Highlights Tour door de Central Valley. Na een korte stop bij een koffieplantage waren we met de bus de vulkaan opgereden tot aan de parkeerplaats. Nu reden Joost en ik comfortabel in ons jeepje met airco omhoog. Maar was het wel de goede? Naar mijn idee was de berg links van ons de vulkaan. En we kwamen steeds hoger, zelfs in de wolken (o nee!).

Gelukkig viel alles op zijn plaats toen we weer daalden en een soort hoogvlakte overstaken naar die andere berg - inderdaad, de Poás. Na schitterende uitzichten op San José en omgeving stonden we om 8:00 bovenop de Poás. Bijna, nog een klein stukje lopen naar de krater, die wolkenloos was. En wij ademloos.

de krater van Poas

De krater van de Poás is bijna 1,5 kilometer in doorsnee en onderin ligt een helder, bijna fluoriscerend blauw meer. Langs de randen stijgen zwavelpluimen op. De zwavel die daarin zit, heeft zich afgezet tegen de wanden en zweeft door de lucht. Na een half uurtje kwamen de wolken binnendrijven. Met goede hoop liepen Joost en ik naar de (niet actieve) tweede krater. Heel mysterieus dreven wat flarden mist weg over het regenwoud om het zure meer.
Toen we terugliepen, was de grote krater weer achter de wolken vandaan en stond de eerste buslading toeristen van dit spannende uitzicht te genieten.