vogels
vulkanen
stranden
tico's
dieren
pura vida
esther
San Pedro Montes de Oca San Antionio de BelÚn
Heerlijk vers fruit, ananas
Huizen
De huizen in Costa Rica zijn anders. En de huizen rond San JosÚ zijn weer heel anders dan de huizen aan de kusten. In San JosÚ zie je veel huizen met tralies. Beide families waar ik bij woonde, en ook het appartementencomplexje dat ik bewoonde, hadden deze aan laten brengen. Bij de familie die in het huis linksonder woonde, werd de noodzaak tot het aanbrengen van deze 'tralies' als het ware opgelegd door de buurt. Aangezien alle buren dit hadden, bleef hun huis als meest inbraakgevoelige huis over. En dat wilden ze niet.

Aan de ene kant voel je je in deze huizen opgesloten, als een dier in een dierentuin. Aan de andere kant kijkt niemand meer op van een huis met tralies en geeft het inderdaad een veilig gevoel. Sommige buurten huren zelfs wachten in: mannen die, gewapend met (tenminste) een knuppel de straten patrouilleren en mensen aanspreken als ze hen verdacht vinden.

Huizen aan de Costaricaanse kusten zijn vaak niet zo erg beveiligd. Deze huizen zijn ook veel simpeler gebouwd. Vaak zijn er geen ramen (of ramen van gaas) en zou je zo naar binnen kunnen lopen. Dat geeft wel een heel andere aanblik.

Huizen voor de wat meer welgestelde Costaricaan worden steeds vaker (zeker rond San JosÚ) gebouwd in zogenaamde condominiums: groepen huizen, omringd door een hek. Aan de poort zit dan een wachter, die in de gaten houdt wie er naar binnen en buiten gaan.

En de huizen voor de toeristen? Nou, hotels zijn er werkelijk in alle soorten en maten te vinden. Van eenvoudige kamers in allesdoorlatende gebouwd-in-een-week blokken, tot super de luxe, van airco en een kluis voorziene appartementen (bijvoorbeeld bij Playa Conchal). Keuze te over dus!