vogels
vulkanen
stranden
tico's
dieren
pura vida
esther
San Pedro Montes de Oca San Antionio de Belén
Heerlijk vers fruit, ananas
Douches
In Costa Rica kun je veel spannende dingen doen: raften, duiken, door de meters hoge bomen zwieren... Maar één van de spannendste dingen is toch wel het nemen van een Costaricaanse douche.
In een doosnee woning ziet deze eruit als een Miele koffiezetautomaat uit de jaren '80. Dat is dan opgehangen aan een buis met een rechte hoek erin, waar het - koude - water door stroomt. Langs deze buis lopen electriciteitsdraden. Deze zijn verbonden met het koffie-apparaat door zo'n stekkertje. Voor de veiligheid (denk ik) is dit meestal (maar niet altijd) afgeplakt met tape. Hetgeen de kans op electrocutie in de badkamer aanzienlijk verkleint.

Het werkt als volgt:
Terwijl jij (de eerste keer nietsvermoedend) onder de douche stapt, draai je aan de kraan om het water te laten lopen. Als het meezit en de stroom is niet uitgevallen en het stekkertje is stevig afgeplakt, dan begint de koffiezetter te werken en wordt het water langzamerhand warm. Hoe warm? Dat is de vraag. Het is in te stellen (ongeveer) met een knop op de koffiezetter.
In het onfortuinlijke doch frequent voorkomende geval dat er geen stroom is, is ook niet in warm water te voorzien. Je enige redding is dan nog het Costaricaanse klimaat en de bijbehorende (hoge) temperatuur. Dan is zelfs een koude douche soms niet te versmaden.